Stippen... Lieveheersbeestjes als natuurlijke bestrijders

Stippen!  Klik op de foto's voor een vergroting.   


BESTRI
Adalia 2-punctata: bladluis

BESTRI
dopluis: exochomus 4-pustulatus

BESTRI
exochomus 4-pustulatus

BESTRI
Lieveheersbeestjes als natuurlijke bestrijders Auteur: Kees van der Krieke


Omdat sommige lieveheersbeestjes van bladluis leven, ligt het voor de hand om ze als bestrijder in te zetten, en dat gebeurt ook met succes.
Behalve dat bladluizen door vraat schade toebrengen aan gewassen en aan bomen, scheiden ze ook een kleverige stof af ('honingdauw') die soms hinderlijk van de bomen druipt. Liever dan gif te spuiten of de bomen te kappen kunnen de kevers voor een milieuvriendelijke oplossing zorgen.

Voor het inzetten van lieveheersbeestjes in de buitenlucht worden in Nederland tegenwoordig alleen inheemse soorten gebruikt, en dan nog uitsluitend die soorten waarvoor door het ministerie van landbouw een ontheffing is verleend.
Voor bladluis die buiten voorkomt, wordt ADABIP het tweestippelig lieveheersbeestje gebruikt. In kassen is deze soort niet goed in te zetten, ze schijnen zich binnen niet thuis te voelen. Tropische soorten worden dan wel gebruikt, waarbij tevoren is uitgeprobeerd of ze zich hier zouden kunnen vestigen. Als blijkt dat ze onze winters niet kunnen overleven, dan kan ook voor deze uitheemse soorten bekeken worden of ze inzetbaar zijn.

Ook voor bepaalde dopluizen kunnen lieveheersbeestjes gebruikt worden. De inheemse Exochomus quadripustulata EXOQUA , het viervleklieveheersbeestje wordt hier wel ingezet.

In het verleden (zie artikel Gezocht: Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje) is wel eens van gemakkelijk te kweken uitheemse soorten gebruik gemaakt, met alle gevolgen van dien, maar daar wordt geen ontheffing meer voor gegeven, zelfs kun je niet alle inheemse soorten voor dit doel inzetten.

Het kweken van lieveheersbeestjes voor de bestrijding gaat met de nodige geheimzinnigheid gepaard. Wanneer een kweker succes heeft met een bepaalde methode, dan zal hij er voor willen zorgen dat anderen deze methode niet te weten komen.
Op zich is het houden van lieveheersbeestjes al niet zo makkelijk, maar dan je moet ze ook nog op ieder gewenst moment tot het leggen van eitjes aan te kunnen zetten. Je moet ze het hele jaar door hun voorkeursvoedsel voor kunnen zetten of ze zover zien te krijgen dat ze hun eetgewoonten aanpassen.
Tenslotte moet je ze in voldoende aantallen, als larve aan kunnen bieden.


Er zijn veel soorten bladluis


bladluis


Foutje gevonden? Meld het hier. ©opyright boodschap hier.
sluiten x