Stippen... Equicolor in Den Haag

Stippen!  Klik op de foto's voor een vergroting.   


EQUICL

EQUICL

EQUICL

EQUICL
Equicolor in Den Haag Auteur: Gera Nieland


Equicolor in Den Haag


Op een heel klein stukje van een straat in Den Haag Zuidwest vond ik eind november 2006 en december 2006 een groot aantal veelkleurig aziatische lieveheersbeestjes. Het bijzondere was, dat deze veel donkerder waren dan degene die ik elders in Den Haag en omstreken aantrof. Sommige zelfs zo donker dat ze zwart leken op een afstand.
Voorzichtig kroop ik in het groenstrookje voor de portiekwoningen, om ze beter te bekijken.
Inderdaad leken een aantal pik- en pikzwart.
Maar ook zaten er rode veelkleurig aziatische lieveheersbeestjes bij, die alleen aan de onderkant zwart leken. Zou ik weer equicolor hebben gevonden?

Voorzichtig schoof ik ze in een doosje (wat ik altijd bij me heb; je weet maar nooit!) en nam ze mee naar huis.
Met mijn fotocamera heb ik een aantal foto’s gemaakt.
Niet alle donkere lieveheersbeestjes waren wat ze leken (equicolor) maar “gewoon” heel erg donkere harmonia axyridis succinea (rode lieveheersbeestjes, met 0 – 19 zwarte stippen). Van een aantal andere twijfelde ik.

Ter controle heb ik ze naar Antoon Loomans gestuurd om ze (onder andere) met zekerheid te determineren.
Inderdaad, een aantal kevers daar aangetroffen bleken equicolor te zijn!
Dit is een genetisch (erfelijk) bepaalde vorm van het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje die zeldzaam is. Tot dan waren er 5 exemplaren in Nederland aangetroffen.
Het bovenste deel van het dekschild van deze kevers is “normaal”, maar de onderste helft is zwart (recht afgetekend). Niet een exemplaar trof ik daar aan, maar zelfs meerdere (in een tijdsbestek van een paar weken).

Wat mij ook opviel, was dat, buiten dat de “gewone” aziaten erg donker waren, de witte vlek op het halsschild erg smal was! Ook dit zag ik niet vaker.

De pikzwarte lieveheersbeestjes daar aangetroffen, worden corvina’s genoemd. Waarschijnlijk is dit een zwarte vorm van de harmonia axyridis succinea. Ook hier vond ik de smalle witte rand op het halsschild erg opvallend.

Ik ben benieuwd of ik dit jaar weer zulke donkere veelkleurig aziatische lieveheersbeestjes zal aantreffen!

Foutje gevonden? Meld het hier. ©opyright boodschap hier.
sluiten x