Stippen... Lieveheersbeestjes een plaag?

Stippen!  Klik op de foto's voor een vergroting.   


HAXPLG

Lieveheersbeestjes een plaag?


LIEVEHEERSBEESTJES EEN PLAAG?


Lees over de herkomst, in huis, schade, maatregelen en melden!


De afgelopen periode komen via het forum en via directe meldingen veel vragen binnen over grote aantallen lieveheersbeestjes die in huis voorkomen en som als overlast worden ervaren. Het betreft veelal exemplaren van het 'Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje' [Harmonia axyridis] - een lieveheersbeestjessoort die sinds een paar jaar in ons land voor komt en zich snel over ons land uitbreidt. Met name deze soort heeft de gewoonte om in groepen te overwinteren, vaak in woningen en andere door de mens gebruikte gebouwen. Soms betreft het echter ook andere, kleinere soorten zoals bv. het Tweestippelig Lieveheersbeestje [Adalia bipunctata]

Waar komen ze vandaan?
Op zonnige dagen in het najaar (maand oktober) gaan volwassen dieren massaal op de vleugels, op zoek naar een plek om te overwinteren. Daarbij landen ze op door de zon beschenen oppervlakken en het lijkt er op dat ze daarbij een voorkeur hebben voor lichtgekleurde gebouwen, in buitengebieden, maar ook in de stad. Daar geland gaan ze in die periode driftig op zoek naar een beschutte plek om te overwinteren. Via naden, kieren, spleten bij de ramen, ventilatieopeningen e.d., maar ook door openstaande ramen of deuren komen ze dan in huis. Soms vind je er enkele, soms een tiental, maar waarnemingen van meerdere honderden tot zelfs duizenden komen ook voor.

Wat doen ze in de winter in huis?
In huis zoeken ze een beschutte plek om te overwinteren. Eten doen ze niet in deze periode, en ook planten ze zich niet voort. Ook aan steen, hout of planten vreten ze niet. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken (november-januari). Dit doen ze in een hoekje van de kamer of het plafond, tussen scharnieren, plooien van gordijnen of luxaflex, in kieren en naden bij het raam of deur, achter schilderijen, eigenlijk overal waar het nauw is. Bijna altijd zijn deze clusters te vinden aan de binnenzijde van de buitenmuur, niet diep in de kamer. Ook aan de buitenzijde van de woning kunnen deze clusters op beschutte plekken voorkomen. Aan het eind van de winter (februari - maart) worden ze weer actief, en lopen of vliegen dan rond, vooral als ze in een relatief warme ruimte zitten.

Zijn ze schadelijk?
Lieveheerbeestjes zijn nuttige dieren, want belangrijke natuurlijk vijanden van verschillende soorten plaaginsecten. In het zomerseizoen leveren ze een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van bv. bladluizen. Overwinterende lieveheersbeestjes richten op zich geen schade aan, en dus kun je niet echt van een plaag spreken. Wel kunnen ze als overlast worden ervaren, vanwege hun onaangename geur of wanneer ze door de kamer gaan vliegen of lopen, zeker als het veel exemplaren betreft. Dit is echter erg persoonlijk. Steken doen ze zeker niet, soms knabbelen ze aan de huid: er zijn enkele meldingen van mensen die door lieveheersbeestjes zijn 'gebeten' toen ze op de huid zaten, maar infectieziekten brengen ze niet over. Als ze worden verstoord, scheiden ze een geeloranje vloeistof af ("bloeden"), wat vlekken kan achterlaten. Recente gegevens uit de Verenigde Staten, waar deze soort al een jaar of 20 geleden verwilderd is - laten zien dat mensen op den duur met allergische reacties op de aanwezigheid in huis kunnen reageren.

Wat kunt u er tegen doen?
Voorkomen dat ze uw huis binnen komen is een zeer belangrijk begin: goed alle kieren dichtmaken, het liefst vóór dat ze binnenkomen (begin oktober dus al) kan veel overlast voorkomen.
Als ze eenmaal binnen zitten kan men verschillende dingen doen, maar vooral:
geen paniek, maar gezond verstand gebruiken. Als ze op een plek zitten waar u ze niet hinderen, kunt u ze laten zitten: eind maart / begin april vertrekken ze vanzelf weer. In principe hoeft u dus niets te doen om ze weer kwijt te raken.
Als u bezorgd bent omdat ze nou net de babyslaapkamer hebben uitgezocht, of omdat u de geur die ze verspreiden erg onaangenaam vindt, dan kunt u ze vangen, verwijderen en buitenzetten. Zijn het er veel om te vangen, zuig ze dan desnoods op met de stofzuiger en keer de zak buiten om. In dat geval is het raadzaam de mond van de slang dicht te houden anders kruipen ze er weer uit. Als u een kous / netje / zakdoek in de mond van de stofzuigerbuis aanbrengt, zodat de lucht er door heen kan, en deze vastzet met een elastiekje aan de buitenzijde van de buis, kan dit er direct vanaf worden gehaald en dichtgemaakt en kunnen ze op een diervriendelijk manier worden verwijderd resp. buiten gezet . Het lijkt erop dat ze meteen weer naar binnen komen, wat niet onmogelijk is in het najaar, maar in het voorjaar zijn het vaak andere exemplaren die uit hun schuilhoekjes tevoorschijn zijn gekomen. Werk zo weinig als mogelijk met chemische middelen: er zijn weinig of geen specifieke middelen voor de bestrijding ervan en vaak haalt u er een extra (gif)probleem bij. Bovendien doodt u dan ook de mogelijk aanwezige inheemse soorten. Voorkomen is beter dan ...

Meldingen via waarneming.nl.

Op stippen.nl: HARAXY (Harmonia axyridis, het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje)
Herkennen: De vele kleuren van het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje
Oproep meldingen: Gezocht: Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje

Links: (In het engels)
www.uky.edu/Ag/Entomology/entfacts/trees/ef416.htm
www.ca.uky.edu/agc/pubs/ent/ent64/ent64.htm
PDF:ohioline.osu.edu/hse-fact/pdf/1030.pdf

Foutje gevonden? Meld het hier. ©opyright boodschap hier.
sluiten x