Stippen... Winterwaarnemingen

Stippen!  Klik op de foto's voor een vergroting.   


WINBOS

WINBOS

WINBOS

WINBOS
Winterwaarnemingen Auteur: Kees van der Krieke


Van de minstens 17 soorten lieveheersbeestjes die in het Kralingse Bos gezien worden, is een groot deel 's winters goed verstopt onder mos, achter boombast of in het strooisel, terwijl bijvoorbeeld het 19-punts lieveheersbeestje (Anisosticta novemdecimpunctata) [ANINOV] in de holle stengels van waterplanten wacht op voedselrijkere tijden.

Maar toch valt er ook 's winters nog genoeg te zien. Op uitgesproken zachte dagen met zon zien we de gewone 7-stip (Coccinella septempunctata) [COCSEP] op boomstammen in de zon zitten, maar zodra het iets kouder wordt verstopt hij zich weer. Net als de andere lieveheersbeestjes overwintert hij als volwassen dier.

Het veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) [HARAXY], dat nog maar in paar jaar in Nederland voorkomt, nadat het is uitgezet om bladluis te bestrijden, vind je vaak in spleten van berken, in grotere
of kleinere groepen bij elkaar en ook in (vaak wit gekleurde) gebouwen.

Wat hier nog niet eerder gezien was, is dat ze ook op sparretakken overwinteren. In een bosrand, aan de zonnige kant vind je ze vaak waar de laatste zijtakjes aan de toppen van grotere takken zitten, op een plaats waar de boom knoppen maakt.
Sommige van die knoppen zijn licht oranje gekleurd, sommige oude knoppen donker en andere licht glanzend bruin. Hier vormt de boom mannelijke en vrouwelijke bloemen, en de aanzet voor nieuwe takken.
Juist op deze plaats vind je kleinere groepen of enkele exemplaren Harmonia axyridis, en omdat ze net als de knoppen in zoveel kleuren voorkomen, zijn ze lastig te vinden.

Ook andere soorten zitten op dezelfde plaatsen. We vonden er de tweestip (Adalia bipunctata) [ADABIP], de viervlek (Exochomus quadripustulata) [EXOQUA] en ook het inheemse familielid van het Aziatische lieveheersbeest: Harmonia quadripunctata (Harlekijnlieveheersbeest) [HARQUA].

Exochomus quadripustulata vonden we ook op oude eiken langs de gazons van het oude bos.

Tenslotte vonden we overal in het bos, maar vooral in het beukenbos bij hertenkamp, en in het vogelbosje ook daar in de buurt, grote aantallen meeldauwlieveheersbeestjes (Halyzia sedecimguttata) [HALSED], bij alle weersomstandigheden, en zelfs bij -13.5C graden vorst, meestal gewoon op de stam van eiken in het beukenbos. Zie ook [Winterobservatie Halyzia 16-guttata

En twee keer zagen we de tienvlek (Calvia decempunctata) [CALDEC] waarvan tot nog niet zo lang geleden werd geschreven dat hij zeer zeldzaam was en alleen in Zuid-Limburg voorkwam. (de Gunst 1978)
Foutje gevonden? Meld het hier. ©opyright boodschap hier.
sluiten x