Stippen... Wijziging namen van sommige soorten

Stippen!  Klik op de foto's voor een vergroting.   


NAMEN
Op es

Wijziging namen van sommige soorten Auteur: Kees van der Krieke


Een behoorlijk aantal lieveheerbeestjessoorten is onlangs van naam veranderd.

Een kleine groep biologen, heeft besloten de namen van enig soorten te wijzigen.
Sommige veranderingen zijn logisch en werden al langere tijd verwacht. Wie heeft het nog over `veelkleurige aziatische lieveheersbeestjes` als hij Harmonia axyridis bedoelt? De soort heet nu kortweg aziatisch lieveheersbeestje.

Het veertienstippelig lieveheersbeestje mag nu ook schaakbordlieveheersbeestje genoemd worden. Al die telwoorden in de namen maakten het er niet duidelijker op.
Vreemd dus dat het negentienpuntlieveheersbeestje opeens negentienstippelig lieveheersbeestje moet gaan heten. Een naam die juist de verwarring groter maakt!
Moeras-, riet- of waterlieveheersbeestje zou o.i. beter zijn geweest.

Een naam die duidelijk en descriptief is en dan ook nog ingeburgerd, moet je niet willen veranderen. Er is dan ook geen enkele reden om het wilgenlieveheersbeestje nu niervleklieveheersbeestje te gaan noemen. Iedere verandering geeft verwarring, daarom verander je alleen wanneer wat echt een duidelijke verbetering oplevert!
Je wilt toch niet de literatuur van de afgelopen 50 jaar ontoegankelijk maken?

Dan zijn er nog de kleine lieveheersbeestjes, de scymninae. De soorten vind je alleen door te slepen of te kloppen, en om ze te determineren heb je tenminste een sterke loep of liever een microscoop nodig. Deze soorten zijn het domein van de vakman of de gedreven amateur. Deze kleine groep mensen heeft geen probleem met de wetenschappelijke namen en voor hen is een Nederlandse naam alleen maar een aardigheidje erbij.
De door een groep Belgische vakmensen en amateurs aangevuld met ondergetekende stelde een paar jaar geleden namen voor deze soorten voor. Deze namen zijn ook opnieuw onder de loep genomen, en er zijn een paar verbeteringen in aangebracht.
Maar er is ons inziens ook een storende vergissing gemaakt.

In grote delen van Nederland is 'kapoentje' de gebruikelijke volksnaam voor het lieveheersbeestje.
Het petit committee heeft gedacht de voorgestelde benaming 'dwergkapoentje' voor verschillende scymninae te moeten wijzigen in 'kapoentje'.

Hierdoor zou bijvoorbeeld Nephus bipunctatus nu tweestippelig kapoentje heten. Stippen.nl wordt ook door het onderwijs en het grote publiek gebruikt. Wij kunnen aan hen niet uitleggen dat een tweestippelig kapoentje iets anders is dan de kever die ze altijd al als tweestippelig lieveheersbeestje gekend hebben. Wij zullen voor de duidelijkheid de naam 'dwergkapoentjes' voor de scymninae blijven gebruiken.

Het ware beter geweest als de ijverige naamveranderaars overleg gepleegd hadden voordat zij hun materiaal naar de drukker gebracht hadden.


Foutje gevonden? Meld het hier. ©opyright boodschap hier.
sluiten x